salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
doniacris, nu te panica
fiecare om asimileaza altfel, are o putere de concentrare mai mare sau mai mica
punctajul e bun, nu te descuraja
in cel mai rau caz esti pregatita fff bine pentru martie, daca in toamna nu reusesti, deci efortul nu e in zadar, merita
nu te raporta la ce scriu altii, la cat zic altii k au invatat, chiar nu are relevanta de la un punct
cunosc o colega care dupa un an de studiu a luat 3 la inm iar alta, care dupa 3 luni a luat 6
deci.. spor..
in ceea ce priveste intrebarile pentru concurs, pot sa va spun k am aflat ieri ca intrebarile se fac de o comisie special aleasa si platita doar pentru asta.
treaba comisiei, pe parcursul unui an este doar de a formula subiecte de examen pentru toate concursurile INM , concursuri de promovare etc
asa k....grilele lui voineag sunt bune k sa te verifici, dar sigur nu dupa acelea se ghideaza ei
Sunt extrem de bulversata, nu neaparat numai de grile -la civil si procedura au fost acceptabile raportat la importanta examenului- ci si de comment-urile celor care au sacrificat timp si nervi si au invatat de atata timp. Sunt oameni cu materie proaspata din facultate, sedimentata prin procesul de invatare pentru INM. Nu spun ca e imposibil.
Ma distruge faptul ca sunt luptatoare si ambitioasa si stiu ca pot, daaaaaaaaaaaaar imi vine sa .... sa nu stiu ce .... trebuie sa fiu extrem de obiectiva si realista: m-am apucat tarziu, sunt dupa o pauza de 14 ani, mai sunt 2 luni, nu am posibilitatea fizica sa trec a doua oara prin materie, daramite sa trec prin jurisprudenta. Pentru ca nu le pot frunzari si atat. Oricum, sunt multumita de punctaj, am facut 55 de puncte ... chiar sunt multumita, poate ca am fost si inspirata ... nu stiu.
Stiu ca acum duc copilul la mama, imi iau masina si plec teleleu pana se intaorce barbatu-miu de la lucru, apoi o sa intorc casa pe dos, macar sa consum in ceva constructiv starile astea.
Raman in cursa, dar cel mai probabil pentru martie ... tone de fluturi falfaie obraznici in stomac la mine ...
e abia august/sept...ai sanse...acum in noiembrie...totul e sa nu renunti daca asta vrei...daca vezi magistratura ca o optiune...alege altceva...sincer...dar daca te vezi jude/proc solutionand dosare pana seara tarziu (bineinteles nu in fiecare zi)...atunci spor la studiu
Nu vă lăsați demoralizați de cei care au făcut subiectele! Este cel mai greu concurs de intrare la INM, cel puțin din ultimii 6 ani. Parcă suntem într-un film chinezesc de pe timpuri cu arte marțiale iar cei ce le-au conceput mereu scot câte o armă din haine: săbii, cuțite, gheară, steluțe, evantaie ascuțite etc. Am analizat subiectele raportat la anii trecuți, constatând sporirea gradului de dificultate. Astfel:
- se încearcă transformarea a cât mai multor întrebări de teorie în mici spețe: cântărețul, curca, țăranii ce nu s-au înțeles cu privire la produse;
- au fost introduse subiecte din legi speciale pentru a lărgi bibliografia și implicit cantitatea de materie studiată;
- s-a intrat mai adânc în doctrină, cu termeni specifici, deși în mod normal nu prea ar trebui să se facă acest lucru: concurs ’’omogen’’, testament ’’nuncupativ’’. Spre exemplu culpa poate fi definită ca ușurință, greșeală, temeritate sau alte denumiri, iar licențiatul în drept nu trebuie să rețină toate variantele de sinonime, căci s-ar putea încurca în ele. Dacă tu ca om ce faci subiecte îl plimbi prin doctrină (care diferă de la autor la autor) te îndepărtezi de lege și implicit de jurisprudență, având impresia că respectivul trebuie să-ți citească ție cartea, întrucât ești deținătorul adevărului suprem. Ceea ce este fals, iar instanțele, în majoritatea cazurilor, nu prea folosesc termeni din ăștia, confuzi, ci au o exprimare limpede, pe care o înțeleg toți juriștii;
- pentru rezolvarea multor puncte trebuia să ai o memorie aproape fotografică, întrucât ai avut de-a face cu multe termene: 24, 48 ore, 30 zile, etc;
- unele întrebări au fost formulate într-o manieră defectuoasă, susceptibilă de interpretări și era greu de intuit care vor fi răspunsurile corecte, chiar dacă ai fi știut materia perfect, căci nu erai sigur dacă cel ce a făcut subiectele a fost neatent sau a pus capcane.
Până acum, la orice concurs INM, era în general o materie care punea probleme deosebite (în general civilul), sau cel mult două. De data asta au fost 3 la număr, ceea ce a sporit suplimentar gradul de dificultate. Practic numai procedura civilă a fost cu adevărat accesibilă celui care a învățat bine.
În concluzie a fost un concurs extrem de greu, încâlcit și nu trebuie să vă mai întrebați de ce ați picat pentru că nu prea e vina voastră. Eu sunt foarte curios dacă se vor ocupa locurile, întrucât am serioase dubii cu privire la acest aspect. De asemenea aș vrea să văd care va fi media cea mai mare la intrare, pentru că e posibil să asistăm la un clasament ’’scurt’’.
Să nu uitați că niciun examen nu seamănă cu celălalt, iar pentru voi lupta de-abia acum începe, pregătirea pentru admiterea direct pe post fiind în toi. Acest din urmă concurs diferă de cel pentru INM și trebuie să țineți cont de faptul că 50% din punctaj se va acorda spețelor. Sunteți ca o mașină pe autostradă la o cursă de viteză, ce a fost depășită. Acum veți intra însă pe offroad, și un alt tip de aventură va începe. Ați pierdut această mică bătălie, dar nu din vina voastră întrucât a semănat mai degrabă cu o ambuscadă. Va trebui să procedați întocmai precum romanii după o înfrângere – să vă retrageți organizat, să vă pansați rănile și să vă pregătiți fizic și moral pentru marea bătălie ce va urma, pentru că în ea veți da totul și veți învinge. Luați pauză dar numai de o zi și continuați învățatul. Aveți inteligență, voință, sunteți căliți în profesiile juridice de atâția ani iar unii dintre voi mai au și copii mici. Prin urmare aveți o extraordinară rezistență iar un astfel de concurs nu vă poate afecta. Aveți încredere în voi și veți reuși!