avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Scuze Patrick ..imi cam face figuri modem-ul
14.a
8.a,b

Cat priveste la ce se raporteaza pedeapsa ,ma raliez opiniei lui Udroiu ,,,pentru ca o gasesc justificata . Cand au fost reglementate situatiile in care se acorda asistenta juridica obligatorie , legiuitorul a avut in vedere pericolul social al faptei potrivit tipicitatii ei si care se reflecta in pedeapsa stabilita pt respectiva infractiunea . Tentativa si minoritatea sunt stari care se constata ulterior , care vor avea relevanta , dar nu are legatura cu asistenta juridica care este acordata pt gravitatea fapteicare a avut-o legiuitorul in vedere . Nu stiu daca m-am facut inteleasa ....dar eu m-am cam lamurit
emmav a scris:

In procedura penala, sanctionarea incompatibilitatilor duce la :confused:nulitatea absoluta sau relativa?
Am o carte de Anastasiu Crisu. Ce stiti despre opiniile acestuia? Sunt avizate?
E singura pe care am gasit-o cu Legea 202/2010.

Nulitatea absoluta pe compunerea instantei
emmav a scris:

In procedura penala, sanctionarea incompatibilitatilor duce la :confused:nulitatea absoluta sau relativa?

Asta e o tema interesanta :)
Am gasit la Udroiu ca incompatibilitatea atrage nulitatea absoluta pt nerespectarea prevederilor imperative cu privire la nelegala constituire a completului.
Dar ce se intampla daca partile sau procurorul nu ridica exceptia de incompatibilitate, iar persoana incompatibila nu face cerere de recuzare?
Se acopera nulitatea absoluta?

La civil mi se pare mai logic. Partile pot recuza, iar daca nu o fac se considera ca s-a acoperit cazul recuzare, similar cu acoperirea unei nulitati relative.

Deci la penal cum e? Caz de nulitate absoluta care daca nu se invoca se va acoperi?
isis23 a scris:

Cat priveste la ce se raporteaza pedeapsa ,ma raliez opiniei lui Udroiu ,,,pentru ca o gasesc justificata . Cand au fost reglementate situatiile in care se acorda asistenta juridica obligatorie , legiuitorul a avut in vedere pericolul social al faptei potrivit tipicitatii ei si care se reflecta in pedeapsa stabilita pt respectiva infractiunea . Tentativa si minoritatea sunt stari care se constata ulterior , care vor avea relevanta , dar nu are legatura cu asistenta juridica care este acordata pt gravitatea fapteicare a avut-o legiuitorul in vedere . Nu stiu daca m-am facut inteleasa ....dar eu m-am cam lamurit

Asa o fi cum spuneti. :)

Doar ca nu am discutat ceea ce a avut in vedere legiuitorul si nici dspre minoritate, ci definitita sintagmei "savarsirea unei infractiuni" de la art 144 CP.
Daca poti sa-mi explici ce semnificatie are cuvantul "tentativa" in acel context, pt ca sa pot corobora acea definitie cu art 171 CPP alin 3, si bineninteles cu art 140 CP, poate ca o sa ma lamuresc si eu.

Pana una alta voi retine si eu ca si voi chiar daca nu mi-e clar cum e cu art 144 :(
isis23 a scris:

emmav a scris:

Nulitatea absoluta pe compunerea instantei

Asa am citit si eu ca e nulitate absoluta, dar daca e asa, insemana ca poate fi invocata oricand pana la ramanerea definitiva a hot de condamnare. Nu?

Si in acest caz, daca eu inculpat, cunosc un motiv de recuzare a unui judecator din completul instantei de fond, inseamna ca pot sa-l invoc doar in recurs si mi se va rejudeca tot procesul?

Nu prea cred. Deci nu prea mi-e clar cum e aceasta nulitate absoluta care poate fi invocata oricand dupa bunul plac al uneia dintre parti.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)