Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
eroare asupra substantei obiectului a.j.c:
a) se sanctioneaza cu nulitatea relativa, cu exceptia cazului in care victima erorii a executat, dupa incheierea actului, prestatia promisa;
b) nu poate exista in cazul partii lipsite de discernamant la incheierea actului
c) nu poate fi invocata in cazul actelor cu titlu oneros decat daca se dovedeste ca cealalata parte cunostea, la data incheierii actului, existenta erorii
in carte se precizeaza ca acesta grila e preluata de pe site ul inm
lucutel a scris:
corect a
c- incorect. si eu am gresit la prima vedere. intr adevar nulitate relativa. dar poate fi invocata si de cumparatorul care s ar afla in eroare asupra motivului determinant, nu?
Eu cred ca se poate invoca numai de catre cumparator.
Vanzatorul nu pota invoca eroarea cu privere la obiectul vandut ci doar cu privire la prestatia cumparatorului care este pretul.
Cu privire la pret nu poate invoca o cauza falsa.
lucutel a scris:
Patrick_ a scris:
rino83 a scris:
Patrick_ a scris:
Multumesc Rino. :)
N-ai pentru ce ! Sper sa fi inteles ideea, in pofida faptului ca formularea mea e cam defectuoasa !:)
Am inteles in ce caz se poate cere rezolutiunea daca nici o parte nu-si executa obligatia.
Iar in cazul actiunii pauliene, obligatiile din actul dintre debitor si tert trebuie sa se fi executat obligatoriu (cel putin cea a debitorului - cred), pt ca sa avem o fraudare a intereselor creditorului.
Oare daca obligatiile nu au fost executate, creditorul chirografar nu poate introduce actiune oblica prin care sa solicite fie executarea obligatiei, fie rezilierea contractului?
In aceste conditii la grila INM , c) nu este corect pentru ca in cazul actiunii pauliene este posibila rezolutiunea fara executarea obligatiilor ( creditorul fiind un tert fata de contract , si nu il intereseaza executarea , ci actul sa nu fie executat ) de aceea cere desfiintarea lui,.