Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
...am cautat si eu materiale suplimentare, am gasit si referirea aceea din RIL la decizia 9...
...ma sperie astea care par usoare, fie nu sunt, contin capcane si cazi in ele, fie chiar sunt usoare, cauti capcana , si pentru ca nu este , da` ti se pare ca ar trebui sa fie chiar o creezi singur, si pe urma cazi in ea...sunt foarte incoerenta?:">
...ma sperie astea care par usoare, fie nu sunt, contin capcane si cazi in ele, fie chiar sunt usoare, cauti capcana , si pentru ca nu este , da` ti se pare ca ar trebui sa fie chiar o creezi singur, si pe urma cazi in ea:">
salutare, spuneti-mi va rog : 5 ani neintrerupti inseamna doar cons juridic si etc , sau poate fi si executor bancar?
Referitor la d.î. nr. 9/1972. apreciem că instanţa va stabili pentru fiecare infracţiune concurentă sancţiunea corespunzătoare - măsură educativă sau pedeapsă - iar apoi va proceda la contopirea acestora. În cadrul contopirii, măsurile educative care sunt mai uşoare decât pedepsele se vor absorbi în acestea. Dacă au fost stabilite mai multe pedepse, ele se vor contopi în condiţiile art. 34 C. pen.
Cu toate acestea, contopirea între măsurile educative şi pedepse nu poate fi evitată atunci când acestea au fost dispuse prin hotărâri definitive distincte, în cazul judecării separate a infracţiunilor concurente. Cu privire la această ipoteză, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a statuat în soluţionarea unui recurs în interesul legii(dec. nr. XXX din 16.04.2007), că în caz de concurs de infracţiuni săvârşite de un inculpat minor, căruia i s-au aplicat atât pedepse, cât şi măsuri educative, acestea se contopesc conform art. 34 din Codul penal, în sensul aplicării sancţiunii rezultante celei mai grele .
Astfel, o primă concluzie ce pare a se desprinde din decizia analizată este aceea a contopirii, într-o primă fază, a sancţiunilor de aceeaşi natură. Această concluzie este dată de formularea din dispozitivul hotărârii, care face referire la sancţiunea rezultantă cea mai grea.
O a doua concluzie ce pare a se desprinde din dispozitivul hotărârii este aceea potrivit căreia, contrar ierarhizării din art.100, rezultanta contopirii între o pedeapsă şi o măsură educativă nu va fi întotdeauna pedeapsa. În acest sens, dispozitivul nu se referă la aplicarea pedepsei, ci la aplicarea sancţiunii mai grele, ceea ce ar permite ca rezultanta finală să constea într-o măsură educativă.