avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este normal să te oprească un polițist cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este normal să te oprească un polițist cu mașina-radar neinscripționată cu semnele poliției?

Salut. Am și eu o intrebare, este normal să te oprească cu radarul un polițist cu o mașină neinscriptionată cu semnele poliției.
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns la topicul deschis de catre @Mihai_Alex01.
Da, la toate aspectele legate de catre intrebarea dvs, adica:
1) Politistii aflati in misiune (deci nu cei care au baut cam mult si vor sa se intoarca acasa pe gratis) sunt autorizati sa opreasca, sa verifice si dispun de obligatia de a aplica legea indiferent daca sunt in unforma sau nu;
2) Politistii aflati in misiune sunt autorizati sa opreasca, sa verifice si dispun de obligatia de a aplica legea indiferent daca sunt la volanul unui vehicul apartinand MI cu sau fara insemne de politie;
3) In Ro, in scopul indeplinirii sarcinilor de serviciu, este autorizata utilizarea de catre personalul MI a vehiculelor MI fara semne distinctive de politie.
Domnule Demos, pentru buna informare și documentare a mea și a noastră, va rog respectuos să indicați legea si articolele din legea la care faceți referire, punctual, ca atit cunoscător .
Opinia mea vis-a-vis de topicul subadiacent deschis de @Mihnea Dorian.
Raspunsul general este continut in textul supus de catre dvs, Nivelul de civilizatie!
Ori, problema dvs este ca cereti o reflexie din partea celor care nu au sculele necesare intelegerii topicului propus.
Civismul in circulatie este oglinda insasi a nivelului general de civilizatie al populatiei.
Deci putem compara circulatia si nivelul de civism in circulatie intre Rusia si Romania, intre Franta si Germania, etc..., dar intotdeauna referintele trebuie sa fie comparabile.
Nu se poate compara civismul din Ukraina, o tara in razboi civil, cu civismul din Ro!!!
De acord, putem vorbi si de paradoxuri, ex.: neandertalienii romani care circula in DE, FR, RUMB, sub presiunea sociala a tarilor respective, devin in marea lor majoritate printr-un fenomen social de mimetism, respectuosi ai regulilor de circulatie, reguli care, in marea lor majoritate sunt aceleas ca in propria lor tara, sic!!!
Revenind la "colectarea de sume cat mai mari la buget" raspunsul este si da si nu.
Nu datorita faptului ca nivelul de civilizatie al romanilor este sensibil la frica de uniforma de politie, respetul regulilor si legilor fiind lasat in proritate celorlalti pt simplul motiv "eu sunt mai smecher".
Da pentru ca sumele percepute intra in bugetul statului.
NU este acelas lucru ca in Fr unde multiplicarea nr de radaruri, fixe, deplasabile, mobile si imbarcate este exclusiv facuta pentru a alimenta bugetul statului.
Stiind ca toate statisticile rutiere Fr sunt comparabile cu cele De (unde logica este: cetateanul respecta regulile de circulatie dar acolo unde limita de viteza este de 200km/h fiecare circula la viteza care ii convine si pt care are mijloacele necesare) !!!
Concluzie: pana cand romanii vor atinge un nivel de civilizatie adecvat, tot frica si pepenii va trebui sa functioneze pt a asigura un nivel minim de securitate in circulatie

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Masina politiei neinscriptionata, urmareste clar vanarea vitezomanilor si mai putin siguranta circulatiei in punctele de real pericol. Corect si firesc ar fi sa puna radar in punctele periculoase si nu doar de dragul amenzilor, la drum liber.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
iordantonio, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns la topicul subadiacent deschis de catre @latka.
Aveti dreptate, statul roman nu-si indeplineste obligatiile vis-a-vis de populatie de unde si ruptura de contract intre populatie si stat.
Cum sa ai o civilizatie care evolueaza spre o democratie cand educatia nationala este la pamant, cand securitatea sociala Ro nu este comparabila nici macar cu cea din Turcia, etc...!
Vorbesc de o democratie bine inteleasa si consimtita, respectuoasa de legi si reguli de comportare in societate.
Gresiti acolo unde angajati dezbateri sterile cu cei care raspund cu sloganuri comuniste de tip "Statul nu e ceva virtual, statul sunt cetatenii.".
Inca un pic si ne intoarcem la "Statul e in toate, in cele ce sunt si cele ce maine vor rade la soare".
In cazul in care nu cunosteti aceasta referinta, este vorba de o poezioara pioniereasca de pe vremea lui Ceausescu (de unde si ridicolul afirmatiei "statul sunt cetatenii").
Aveti dreptate acolo unde afirmati falimentul statului in educatia populatiei, una din formele fundamentale ale acestei educatii fiind respectarea legilor, ori, rezultatele respectului vis-a-vis de legi in Ro sunt evidente la nivel populatie.
Suntem totusi obligati sa admitem ca in orice civilizatie nivelul de intelegerea al fenomenelor nu este uniform, ex.: unii (mai neandertalieni) nu inteleg ca educatia nu se face incepand de la scoala de soferi, aceasta fiind numai o experienta complementara.
Ori, AB BA-ul intelegerii educatiei este acceptarea faptului ca, la nastere, copilul este o pagina alba familia intervenind educational in functie de capacitatile societatii de a creea conditiile de dezvoltare ale viitorului cetatean.
Deci statul (societatea) conditioneaza cetateanul si numai in cazuri extrem de rare reciproca poate deveni valabila.
Unii nu sunt inca capabili sa inteleaga ce inseamna conceptul de exemplaritate si in ce sens acest concept trebuie sa functioneze intr-o societate, etc..., etc... .
Deci, calea este lunga si drumul, ca-n Romania Conasule, prost!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2018
Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)
Radar neinscriptionat cu viteza ilegala JulianP JulianP Buna ziua, Am fost \'prins\' cu o viteza de 119km/h. in limita de 60km/h, de o masina de politie neinscriptionata (cu radar, fara girofaruri). Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Situatii de restrictii de viteza prevazute strict de codul rutier ... anso1 anso1 situatii de restrictii de viteza prevazute strict de codul rutier si neaplicate pe strada (semne de circulatie puse in mod abuziv si interesat, in ... (vezi toată discuția)