avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... COVID-19. A emis cineva vreo opinie cu privire la ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

COVID-19. A emis cineva vreo opinie cu privire la momentul in care se va finaliza infectarea cu COVID-19 in Romania?

Desi numarul infectarilor au scazut apar, zilnic noi infectari si se pare ca se va intinde foarte mult in timp aceasta situatie.


[ link extern ]


Ceea ce este bine este faptul ca spitalele de COVID-19 sunt goale si ca nu au existat explozii de infectare precum in tari din vestul Europei.


Nu am inteles ce forme de COVID 19 mai sunt acum preponderente in Romania.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca premierul Cîțu ar da și o garantie legala totul ar fi în regula și tinerii s-ar vaccina.

,,Cîțu, despre ridicarea carantinei de noapte: În acest moment, nu. Avem un obiectiv important: 5 milioane de persoane vaccinate"

,,Premierul Florin Cîțu spune că „în acest moment” nu se discută despre ridicarea interdicției de circulație pe timpul nopții. El a precizat că obiectivul autorităților este să se ajungă la 5 milioane de români vaccinați pânăla 1 iunie și că regulile aflate în vigoare vor fi rediscutate după ce este atinsă această țintă."

[ link extern ]

Poate se ajunge la 1 milion de vaccinați in București daca se dau garanții normative.
Bucureștiul ar egala situatia pentru combaterea pandemiei din Israel.
În Israel nu cred ca mai exista restricții pe timp.de.noapte și nu se mai poarta masti de protecție.
Poate se concentrează mai mult.guvernul pe București.

La țară, la sate, nu prea ar avea mare impact o soluție normativa.

Pe vorbe, precum in campania electorală, nu prea cred ca exista un elan prea mare din partea tinerilor.

5 milioane de vaccinați nu prea cred ca ajunge daca nu au 1 milion de vaccinați in București cumulat cu județul Ilfov.

Apropos, cati vaccinați au fost în București cumulat cu celelalte comune din jurul Bucureștiului?
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență București:
Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 - 5:00, cu condiția menținerii incidenței cumulate la cel mult 4/1000 de locuitori, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverință eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea deplasărilor în interes personal, sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovadă programării.
Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 1 mai -2 mai 2021, în intervalul orar 22:00-05:00.
Pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai - 9 mai 2021, în intervalul orar 22:00-5:00.
Programul operatorilor economici care desfășoară activități de comerț, prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 05:00 - 21 :00.
Prin excepție, în intervalul orar 21:00 - 05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizeazii autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.
Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.
STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuiirii aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, dupii cum urmează:
- în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte ușă;
- în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte ușă.
STB SA va informa călătorii cu privire Ia obligativitatea purtăirii corecte a măștii de protecție și a evităirii consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și va informa asupra obligativitiitii de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.

Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
Se interzice activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau al altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.
Este permisă prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loc, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Este interzisă organizarea și desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, inclusiv a celor de tipul drive-in.
Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
Este obligatorie purtarea măștii de protectie, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice.
După parerea mea, dacă premierul Cîțu va deschide cluburile de noapte la 5 milioane de persoane vaccinate se va ajunge la asa ceva pana la 1 iunie.
Tinerii se și încăpățânează pentru ca sunt supărați pe sistem.
Daca vaccinul este sigur ar fi bine sa dea aceasta garantie.
De guvern depinde sa fie detensionata situatia cu tinerii.

Am văzut la TV ca sunt 13 județe în țară unde nu exista nicio persoana pe lista de așteptare pentru vaccinare.
În aceste județe este neapărată nevoie de ajutorul bisericii.

Daca Bucureștiul ar da exemplu ca vaccinarea da efecte foarte bune vor urma și altii exemplul.

Emil Boc a vorbit despre deschiderea festivalurilor de la Cluj pentru persoanele vaccinate dar undeva prin august 2021.
La aceste festivaluri vin oameni din toată tara și din străinătate.


BX, cat privește rata de infectare aceasta este irelevanta daca vaccinatii nu transmit virusul.
Persoane infectate vor fi în continuare dar nu rata de infectare arata realitatea din teren, mai ales dacă persoanele vaccinate nu ajung la ATI.
Trebuie totul regândit în conditii de actualitate concreta și nu generica învechită.
Dar, cum spuneam, autoritățile au informatiile...

Pe de alta parte, mass-media ar afla dacă ar deceda o persoana vaccinata și infectata cu virusul Sars-Cov-2.
Și avem nevoie de informații...
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Autoritatile nu au prezentat si nu vor prezenta informatiile in mod relevant, ci sub foma convenabila lor. Si uite asa intelege fiecare ce vrea si/sau ce poate.

Cu privire la implicarea Bisericilor nu sunt deloc de acord. Nu e treaba Bisericii ce face guvernul sau ce aleg oamenii din p.d.v. al sanatatii.
O eventuala implicare nu va face decat sa le submineze increaderea populatiei in Biserica, asta fiind oricum in scadere. Deci consider ca neutralitatea este cheia. Nu e necesar si nu trebuie sa faca altceva.

"Pe de alta parte, mass-media ar afla dacă ar deceda o persoana vaccinata și infectata cu virusul Sars-Cov-2."
Pai stati un pic...de aflat s-au aflat multe. Nu vor zice nimic. Statistici avem dar nu ni le prezinta nimeni. Nu ala e intresul. Daca te apuci si prezinti la TV toti mortii si ranitii in urma vaccinarii, toti gasitii (peste 20000 in momentul asta in Romania) pozitivi si dupa a doua doza, ce pretentie sa mai ai sa vina lumea la vaccinare?
Aici, din p.d.v. al conducerii se procedeaza cum vor ei, adica astfel incat sa nu se creeze panica pe tema vaccinarii. Si toate fondurile cotizate catre televiziuni au asigurat ca se intampla asta. Si de aici incepe o intreaga teorie: daca ascunzi anumite chestiuni si ele se afla, acestea vor descuraja si mai mult oamenii comparativ cu prezentarea peste tot a aspectelor negative. Din moment ce informatia se poate restrictiona si ascunde excelent in momentul asta, prima tactica e mai buna, adica cea aplicata acum. Deci procedura conducerii e una buna (pentru ei), isi va atinge mai eficient obiectivul comparativ cu alternativele.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2021
BX, utilizator
Sa stiti ca nu rezulta de nicăieri ca ar fi decedat de COVID-19 vreo persoana vaccinata.
S-ar fi afirmat asa ceva pe retelele de socializare dacă nu direct în mass-media.

Trebuie sa terminam cu circul asta și sa avem măcar 1 milion de vaccinați in București și in județul Ilfov.

Sunt șanse dar guvernul trebuie sa își joace bine și inteligent cartea pe care o are.

Cei de pe retelele sociale ar trebui sa discute pe acest aspect și sa se pună la punct.
Ar fi o.ocazie pentru ei sa se întâlnească la vaccinare si sa se cunoască face tot face.
Ar putea sărbători începutul sfârșitului pandemiei în România.
Ultima modificare: Marți, 27 Aprilie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

M-ar interesa daca cunoaste cineva situatia cu infectariile covid-19 la copii si daca raman sau nu sechele dupa ce se insanatosesc CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit niciun studiu de specialitate cu infectariile COVID-19 la copii si daca raman sau nu sechele dupa ce acestia se insanatosesc. In mare, cunosc ... (vezi toată discuția)
Elevii in tabere ar duce la evitarea scolii online CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Elevii in tabere ar duce la evitarea scolii online. In toate orasele cu grad ridicat de infectare aceasta este singura soluție. Elevii neinfectati se pot ... (vezi toată discuția)
Strategia de vaccinare împotriva covid-19 o necesitate de interes national CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Strategia de vaccinare împotriva Covid-19 este o strategie de interes național. Primii vor trebui vaccinați medicii, profesorii, bugetarii care au contact ... (vezi toată discuția)