Astfel, o primă modificare adusă Legii 210/1999 de proiectul de OUG de la Ministerul Muncii este prelungirea duratei actuale a concediului paternal. Mai exact, durata standard a concediului paternal va crește de la cinci zile lucrătoare, cât e acum, la zece zile lucrătoare.
Tot de o perioadă liberă de zece zile lucrătoare vor beneficia și tații care satisfac serviciul militar, sub forma unei permisii (acum, permisia e de șapte zile). În plus, dacă fac un curs de puericultură (metode de creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață), tații vor beneficia de prelungirea duratei concediului paternal cu zece zile lucrătoare la nașterea fiecărui copil, nu doar a unuia, așa cum se întâmplă acum.
Proiectul de OUG va modifica actualele prevederi legale privind concediul paternal, în sensul acordării lui tuturor taților care au calitatea de salariat cu contract de muncă sau raport de muncă și eliminarea regulilor actuale privind calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.
De asemenea, vor fi asimilați salariaților și cei cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management, cu contract civil de prestări servicii pentru teatru, persoanele care sunt alese în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești în România, dar și funcțiile de demnitate publică și funcționarii parlamentari.
Angajatorii vor fi obligați să acorde acest concediu taților și nu vor putea concedia salariații ce se află în concediul paternal. Interdicția nu se va aplica în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.
Sancțiunea pentru neacordarea acestui tip de concediu de către anagajatori va fi amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 de lei, iar în cazul concedierii pe perioada concediului paternal, amendă de până la 10.000 de lei, potrivit Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Prin proiectul de OUG se dorește transpunerea Directivei europene 1.158/2019, ce conține măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Concediul paternal, potrivit proiectului de lege apărut recent
După cum spuneam, măsuri care vizează concediul paternal se găsesc și în proiectul de lege înregistrat recent la Senat, care stabilește că în Codul muncii vor apărea reguli speciale pentru concediul paternal, cu toate că el este deja reglementat prin Legea 210/1999.
Concret, după cum scrie în proiectul de lege, concediului paternal va avea o durată de zece zile lucrătoare și va trebui acordat de angajatori, la cerere, salariaților ce devin tați, pentru a putea participa efectiv la îngrijirea nou-născutului și pentru facilitarea "concilierii vieții profesionale cu cea de familie în cazul salariaților care sunt părinți".
Dacă vor refuza să acorde concediul paternal cu noua durată, angajatorii vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei (aceleași valori ca în proiectul de OUG).
În plus față de concediile stabilite în prezent ca perioade de activitate prestată fără influențe asupra duratei concediului de odihnă, se va introduce, printre altele, și concediul paternal. Lista actuală include concediul medical, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și cel pentru îngrijirea copilului bolnav.
Apoi, proiectul stabilește, printr-o nouă prevedere, că drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului paternal se vor menține pe toată durata concediului. De fapt, se vor menține și-n cazul concediului pentru creșterea copilului, a celui pentru îngrijirea copilului bolnav, a concediului pentru formare profesională ori în cazul concediului de îngrijitor, printre altele.
Totodată, angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu paternal.
Proiectul de lege este conceput pentru a transpune în Codul muncii două directive europene, una dintre ele, Directiva europeană 1.158/2019, fiind aceeași ce se dorește transpusă prin proiectul de OUG.
Este foarte probabil ca proiectul de OUG descris la începutul articolului să intre primul în vigoare, deoarece are un parcurs legislativ mult mai scurt și rapid decât cel al proiectului de lege, iar prevederile legate de concediul paternal din proiectul de lege să dispară, odată cu aprobarea proiectului de OUG.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul oficial, în timp ce proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (1)