- Statele Unite ale Americii
UPDATE 26.01.2021 Din data de 26 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Statele Unite ale Americii (SUA) pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un document care să ateste faptul că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind în prezent vindecate.
Testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 de ore (trei zile) anterior sosirii în SUA, fiind acceptate atât testele moleculare, cât și testele antigen, iar documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie prezentat în format tipărit. Reprezentanții companiilor aeriene nu vor permite îmbarcarea persoanelor care refuză prezentarea documentelor solicitate de autoritățile americane.
Măsura se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste doi ani, inclusiv cetățenilor americani, rezidenților permanenți și cetățenilor aflați în tranzit.
Totodată, MAE precizează că autoritățile federale americane recomandă ca persoanele care intră în Statele Unite ale Americii să se testeze după o perioadă de trei până la cinci zile de la sosire și să rămână în autoizolare la domiciliu/reședință, pentru o perioadă de șapte zile din momentul intrării pe teritoriul SUA.
- Regatul Țărilor de Jos (Olanda)
UPDATE 26.01.2021 Toate persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din zone de risc, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să prezinte un test rapid (antigen sau LAMP – amplificare izotermă mediată prin buclă), efectuat cu maximum patru ore înainte de plecare. Măsura se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit.
MAE precizează că măsura menționată anterior se aplică suplimentar față de obligația aplicabilă persoanelor cu vârsta de peste 13 ani, care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau rutieră în Regatul Țărilor de Jos și care trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul olandez.
Suplimentar celor două teste, toate persoanele cu vârsta de peste 13 ani care călătoresc pe cale aeriană în Regatul Țărilor de Jos trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie, care se regăsește la această pagină de internet.
Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii care sosesc pe cale aeriană sau maritimă dețin cele două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, lipsa acestora atrăgând imposibilitatea îmbarcării.
Totodată, potrivit măsurilor aplicabile la acest moment, la sosirea în Regatul Țărilor de Jos, persoanelor care se deplasează din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este inclusă în zona portocalie) li se recomandă ferm autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile.
- Franța
UPDATE 26.01.2021 Din 24 ianuarie 2021, persoanele care călătoresc din state europene în Franța pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.
Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 lucrătorii transfrontalieri și transportatorii rutieri.
În plus față de măsura prezentării unui test tip PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța pe cale aeriană sau maritimă din țările spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția) vor prezenta, la îmbarcare, o declarație pe propria răspundere, prin care: se angajează să se autoizoleze pentru o perioadă de șapte zile după sosirea în Franța, declară că vor efectua un al doilea test PCR la finalul acestei perioade de autoizolare și declară că nu prezintă simptome specifice COVID-19 și nu au intrat în contact cu o persoană pozitivă în ultimele 14 zile înaintea sosirii pe teritoriul francez.
Totodată, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile franceze, sunt exceptați de la aceste măsuri (prezentarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și măsura autoizolării) lucrătorii transfrontalieri, transportatorii și călătorii care sosesc pe cale terestră (rutieră sau feroviară).
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Conform autorităților britanice, prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Anglia. Măsura autoizolării poate fi suspendată cu condiția efectuării unui al doilea test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a cincea zi de la sosire, și a prezentării unui rezultat negativ.
Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Persoanele care vor sosi în Anglia fără a deține un astfel de test pot fi amendate cu 500 de lire sterline.
Sunt exceptați de la această măsură: transportatorii internaționali, echipajele maritime, feroviare și aeriene, precum și minorii sub 11 ani. Până la acest moment, autoritățile din Irlanda de Nord și Țara Galilor nu au anunțat adoptarea noilor măsuri, iar cele din Scoția au confirmat intenția de a implementa măsurile, însă fără a preciza data exactă la care acestea vor intra în vigoare.
MAE precizează că, până la acest moment, autoritățile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica și persoanelor aflate în tranzit.
- Austria
Totodată, la momentul intrării pe teritoriul austriac, călătorii sunt obligați să prezinte confirmarea completării formularului menționat, în format electronic sau tipărit. În situația în care nu este posibilă înregistrarea online, în mod excepțional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat și semnat olograf.
Sunt exceptate de la măsura înregistrării electronice prin completarea formularului PTC următoarele categorii de persoane: transportatorii profesioniști de mărfuri, navetiștii, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (spre exemplu: ceremonii funerare).
De asemenea, pe lângă obligativitatea înregistrării electronice, până la data de 31.03.2021, persoanele care sosesc în Republica Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea pe teritoriul austriac, cu suportarea costurilor de către persoana în cauză. Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Republica Austria, costurile fiind suportate de către persoanele în cauză. Aceste măsuri se aplică inclusiv turiștilor.
- Germania
În cazul efectuării testului anterior intrării în Republica Federală Germania, testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii pe teritoriul german, iar certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile germană sau engleză.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește că persoanele care sosesc în Republica Federală Germania sunt obligate să se deplaseze direct la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate, în vederea autoizolării (carantină) pentru o perioadă de 10 zile de la sosire. Respectarea obligației de carantină este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.
Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un al doilea test, începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al noii testări pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Mai multe informații pot fi obținute prin apelarea liniei telefonice dedicate - 116 117.
MAE recomandă informarea temeinică anterior deplasării și consultarea eventualelor măsuri de ultim moment sau măsuri specifice adoptate de landul de destinație, prin accesarea paginii de internet https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.
- Belgia
UPDATE 5.01.2021 Începând cu data de 31 decembrie 2020, orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care sosește în Regatul Belgiei după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză. Această măsură se poate încheia numai după efectuarea, în a șaptea zi de carantină, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Măsura va rămâne în vigoare cel puțin până la data de 15 ianuarie 2021.
Persoanele rezidente în Regatul Belgiei care se întorc dintr-o zonă roșie unde au stat mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi și în a șaptea zi de carantină.
- Republica Moldova
UPDATE 4.01.2021 România NU mai este clasificată ca zonă roșie, fiind plasată în zona verde.
- Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor care vin din statele clasificate ca zonă verde. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din statele clasificate ca zonă verde nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. În cazul în care punctul de pornire este situat într-un stat clasificat ca zonă verde, iar în timpul călătoriei a fost tranzitat un stat clasificat ca zonă roșie, inclusiv tranzit aeroportuar, atunci persoana este considerată ca sosind din zona roşie, trebuie să completeze fişa epidemiologică şi este obligată să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.
- Polonia
UPDATE 4.01.2021 Călătorii care sosesc în Republica Polonă în perioada 28 decembrie 2020 – 17 ianuarie 2021, din statele membre UE, inclusiv România, prin intermediul transportului organizat (cu avionul sau autocarul), precum şi cetăţenii statelor membre UE care se deplasează în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE (respectiv din Ucraina, Belarus sau Federaţia Rusă) trebuie să intre în carantină la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. La intrarea în Republica Polonă, călătorii trebuie să furnizeze autorităţilor de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum şi un număr de telefon de contact și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în acest stat.
Sunt exceptate de la obligativitatea intrării în carantină persoanele care se deplasează în Republica Polonă din statele membre UE cu autoturisme personale (până la şapte locuri), persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, elevii, studenţii, anumite grupuri profesionale (marinari, personal aerian, militari, corp diplomatic, persoane care efectuează deplasări în cadrul activităţilor profesionale şi alte categorii), precum și cetățenii și rezidenții statelor membre UE aflați în tranzit pe teritoriul Poloniei, care se deplasează către statul de domiciliu sau reşedinţă.
- Portugalia
UPDATE 4.01.2021 Cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt asociate Spațiului Schengen, vor face dovada, la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, un test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu se vor putea îmbarca în aeronavă și/sau intra pe teritoriul portughez.
Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidență legală în Portugalia și membrii de familie ai acestora, precum și personalul diplomatic acreditat în Portugalia, care sunt pasageri în zboruri provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen și care, în mod excepțional, nu pot face dovada efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să efectueze acest test în incinta aeroportului, pe cheltuială proprie, putând părăsi aeroportul cu condiția să pună la dispoziție datele de contact și să rămână în izolare/carantină obligatorie la locul de domiciliu/cazare declarat, până la data obținerii rezultatului negativ al testului.
- Belarus
- Estonia
UPDATE 4.01.2021 Pentru perioada 4 – 10 ianuarie 2021, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 10 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Finlanda*, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia*, Liechtenstein, Lituania*, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria, deoarece rata de infectare cu SARS-CoV-2 în aceste state depășește pragul de 50/100.000 de locuitori.
- Ucraina
UPDATE 4.01.2021 La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.
Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie (România intră în această categorie) sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-un stat din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Pe durata autoizolării, persoana este obligată să se afle în permanență în locul de izolare ales și să nu intre în contact cu alte persoane decât cele cu care locuiește împreună.
- Irlanda
UPDATE 28.12.2020 Începând cu data de 29 noiembrie 2020, ora 00:00, persoanele care sosesc din zonele gri, portocalii sau roșii și care trebuie să își restricționeze deplasările pentru 14 zile, au posibilitatea de a reduce această perioadă în urma recepționării unui rezultat negativ/nedetectabil la testul molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat după cel puțin cinci zile de la sosirea în Irlanda. În prezent, testul molecular tip PCR (test de reacție în lanț a polimerazei) este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze pentru persoanele care sosesc în Irlanda din străinătate.
Începând cu data de 21 decembrie 2020 și până la data de 31 decembrie 2020, sunt suspendate toate zborurile și cursele de feribot înspre și dinspre Marea Britanie. Persoanelor din Marea Britanie, indiferent de cetățenia deținută, li se solicită să nu călătorească în Irlanda, nici pe calea aerului, nici pe cale maritimă.
La intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, pasagerii au obligația de a completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc). Completarea corectă și completă a formularului de localizare este obligatorie. Nerespectarea măsurilor privind restricționarea deplasărilor pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni. Sunt exceptați de la completarea formularului furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim, precum și personalul diplomatic.
- Turcia
Persoanelor care intenționează să călătorească în Turcia pe cale aeriană și care nu vor fi în măsură să prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.
Persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităților vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia. În situația în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieși din carantină.
Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră și care nu vor prezenta un test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei și care nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționați, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparținând Direcțiilor de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieși din carantină.
Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia, și vor avea obligația de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.).
Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.
- Bulgaria
UPDATE 28.12.2020Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 10 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
Începând cu 21 decembrie 2020, până la 31 ianuarie 2021, se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria a persoanelor care sosesc având ca punct inițial al călătoriei Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; interdicția nu se aplică pentru anumite categorii de persoane, inclusiv pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, atunci când poate fi garantată plecarea imediată de pe teritoriul Republicii Bulgaria.
- Danemarca
UPDATE 18.12.2020 Autoritățile daneze au introdus obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Danemarcei, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de prezentarea la frontieră, pentru persoanele cu domiciliul în state din categoria de risc foarte ridicat (inclusiv România) și care au un motiv întemeiat să intre în Danemarca.
Totodată, li se poate refuza intrarea în Danemarca rezidenților altor state care prezintă simptome evidente de infectare cu virusul SARS-CoV-2 (febră, tuse uscată) în momentul prezentării la frontieră.
- Finlanda
UPDATE 18.12.2020 Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, restricţiile de intrare vor continua până la data de 12 ianuarie 2021 în ceea ce priveşte traficul dintre Finlanda şi România.
- Grecia
UPDATE 18.12.2020Se prelungește regimul de carantină totală (lockdown) pe întreg teritoriul Republicii Elene, până la data de 7 ianuarie 2021, cu menținerea tuturor măsurilor anterioare. Toate persoanele care vor intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) în perioada 18.12.2020 - 11.01.2021, sunt supuse obligativității autoizolării la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 3 zile. Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere mai mică de 3 zile, trebuie să stea în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.
Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se menține și se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. La intrarea pe cale rutieră pe teritoriul elen, măsurile enunțate anterior sunt dublate de testarea rapidă obligatorie pentru infecția cu SARS-CoV-2, pentru toate categoriile de persoane.
- Malta
În situația neprezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, persoanele care sosesc din state/zone cu cod portocaliu au obligația fie de a efectua un test la momentul intrării în Republica Malta, fie de a se supune măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, cu suportarea de către persoana în cauză a costurilor aferente testării sau carantinării, după caz.
Sunt exceptate de la măsura prezentării testului PCR persoanele care dețin un document de identitate maltez și cele care au rezidența pe teritoriul maltez.
- Cehia
UPDATE 14.12.2020 Cetățenii și rezidenții din toate statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Schengen (inclusiv cele de pe lista roșie) pot călători în Republica Cehă pentru orice motiv, inclusiv turism sau vizitarea familiei, cu îndeplinirea anumitor condiții în funcție de clasificarea statului de cetățenie/rezidență.
Cetățenii și rezidenții statelor membre UE de pe lista roșie, printre care se află şi România, trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în acest stat și să completeze, în prealabil, Formularul de Localizare a Pasagerului în format electronic. În cazuri excepționale, testul poate fi realizat și în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă, însă, până la anunțarea rezultatului testării, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.
- Italia
Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia trebuie să respecte următoarele măsuri:
- obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile. Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.
- în perioada 21.12.2020-06.01.2020, persoanele care sosesc în Republica Italiană din statele aflate pe lista C, inclusiv România, vor fi supuse în continuare măsurii de autoizolare pentru 14 zile, pentru acest interval de timp nefiind necesară prezentarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.
- Cipru
UPDATE 2.12.2020. Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).
România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Prețul maxim al testului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie transmis la adresa de e-mail monada@mphs.moh.gov.cy. Se poate ieși din autoizolare doar dacă rezultatul testului este negativ.
Călătoriile în scop turistic nu sunt permise pe teritoriul Cehiei.
- Lituania
UPDATE 2.12.2020 În prezent, numărul de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 poziționează atât România, cât și Lituania pe lista statelor aflate în zona roșie.
Deoarece Lituania a fost inclusă pe lista statelor aflate în zona roșie, iar situația epidemiologică din România este mai bună în ceea ce privește incidența numărului de infectări din ultimele 2 săptămâni la 100.000 de locuitori, cetățenii români care sosesc în Lituania nu mai trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile sau să prezinte un test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în acest stat.
- Croaţia
UPDATE 2.12.2020 Din 1 decembrie 2020, a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior sosirii, la intrarea pe teritoriul Republicii Croația de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat sau a efectuării unui test PCR după intrarea în Republica Croaţia, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ.
România se află printre statele vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
- Federația Rusă
UPDATE 2.12.2020 Este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile). Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
- Spania
România se regăsește printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
- Bosnia și Herțegovina
UPDATE 16.11.2020 Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ, efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.
Regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea testului medical solicitat în cazul șederii. Totuși, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina doar în scopul revenirii în România/ în statul de reședință și cu condiția să nu se cazeze/să înnopteze pe teritoriul Bosniei și Herțegovina. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).
Au fost ridicate toate restricțiile de circulație pentru transportatorii profesioniști de mărfuri. Rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului, nu a cărții de identitate, ca document de călătorie.
- Islanda
UPDATE 16.11.2020 Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda.
Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică următoarelor categorii: pasageri aflați în tranzit; personal medical ce călătorește în interes profesional; personal navigant (linii aeriene și cargoboturi); persoane care necesită protecție internațională; persoane ce călătoresc într-un interes urgent de familie; personal diplomatic; membri ai organizațiilor internaționale; membri ai forțelor armate care călătoresc în interes profesional; lucrători din domeniul umanitar; studenți; persoane care desfășoară activități economice importante, care nu pot fi amânate sau desfășurate din străinătate.
- Muntenegru
UPDATE 16.11.2020 Dacă un cetățean muntenegrean sau un cetățean străin, inclusiv cetățenii români, cu reședința permanentă sau temporară în Muntenegru a călătorit într-unul din statele aflate pe „lista galbenă” o perioadă de până la 48 de ore, întoarcerea în Muntenegru fără obligativitatea prezentării unui test pentru COVID-19 este posibilă doar cu aplicarea măsurii de supraveghere la întoarcerea în Muntenegru, decizie care este adoptată de un medic. Măsura implică dreptul la libera circulație, însă presupune monitorizarea zilnică a simptomelor și raportarea către medicul competent până la expirarea Deciziei emise de inspecția sanitară la întoarcere.
Cetățenii și rezidenții statelor incluse pe lista verde (inclusiv România) pot intra în Muntenegru numai dacă fac dovada (ștampila în pașaport) că au petrecut cel puțin ultimele 15 zile anterior intrării în Muntenegru într-unul din statele aflate pe „lista verde". În acest caz, persoana intră în Muntenegru fără condiții suplimentare, indiferent de statul al cărui rezident este.
- Liechtenstein
- Slovacia
UPDATE 16.11.2020 Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, cu condiţia ca deplasarea pe teritoriul Slovaciei să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul acestui stat, inclusiv pentru realimentare cu combustibil.
Persoanele care sosesc din România în Slovacia trebuie să prezinte la intrare un test molecular negativ tip RT-PCR pentru infecția cu COVID-19, nu mai vechi de 72 de ore sau să intre în autoizolare la domiciliu/reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu COVID-19 în Slovacia.
Dacă nu manifestă simptome specifice COVID-19, persoanele în cauză pot ieşi din izolare după a 10-a zi fără a efectua testul molecular tip RT PCR pentru COVID-19.
- Serbia
UPDATE 16.11.2020 Accesul cetățenilor străini care intră pe teritoriul Republicii Serbia din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord, cu excepția celor aflați în tranzit, este permis dacă dețin un test PCR negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.
- Slovenia
UPDATE 16.11.2020 La intrarea în Slovenia, persoanele cu reședința într-un stat aflat pe lista „portocalie” sau pe cea „roșie” vor fi obligate să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată, prin decizie comunicată de autoritatea competentă (Ministerul Sănătății) autorităților de frontieră. Cheltuielile ocazionate de perioada de carantină sunt suportate personal. Este posibilă testarea pentru infecția cu COVID-19 în timpul perioadei de carantină, iar dacă rezultatul este negativ, autoritatea competentă va anula decizia de carantinare, dar numai după cel puţin 5 zile de carantină.
România se află cu întreg teritoriul pe lista roşie.
Pot fi exceptate de la această obligație persoanele care prezintă la intrarea în Slovenia un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 ore, efectuat într-un stat membru UE, al spațiului Schengen sau în Slovenia, de către o entitate/persoană recunoscută/listată de Institutul de Microbiologie și Imunologie și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație.
- Norvegia
UPDATE 10.11.2020 Începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00, toate persoanele care intră pe teritoriul Norvegiei din state aflate în zona roșie, printre care și România, trebuie să prezinte la sosire un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană.
Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.
- Elveția
UPDATE 30.10.2020 Începând cu 29 octombrie 2020, România a fost eliminată de pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic.
În prezent, nu există nici o restricție de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene pentru persoanele care sosesc din România și care nu s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unui stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic.
- Letonia
Mai mult, începând cu data de 12.10.2020, toate persoanele care călătoresc în Letonia sunt obligate să completeze formularul disponibil la adresa https://covidpass.lv/en/ cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în țară, prevederea fiind aplicabilă inclusiv copiilor și tutorilor.
- Luxemburg
Totuși, se intenționează introducerea obligativității completării unui formular de localizare de către pasagerii care sosesc pe cale aeriană pe aeroportul Findel din Luxemburg, cu scopul de a facilita trasarea contactelor.
- Monaco
Așa cum rezultă din cele mai recente date prezente în harta amintită mai sus, românii trebuie să respecte regulile prezentate anterior. Mai mult, persoanele care sosesc din România trebuie să prezinte un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu COVID-19, realizat în țara de plecare cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Principatul Monaco.
- Estonia
- Ungaria
La data de 1 octombrie 2020, guvernul Ungariei a decis să mențină pentru o perioadă de o lună restricțiile de intrare în acest stat, astfel, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:
- pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească;
- pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale;
- dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale;
- pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor;
- se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri;
- pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
- pentru îngrijirea rudelor;
- pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
- pentru alte motive legitime.
MAE mai precizează că autoritățile ungare permit accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/51880#null), care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
- De asemenea, puteți accesa și site-ul RE-open EU (https://reopen.europa.eu/ro/), care are și o variantă în limba română. Acesta cuprinde informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.
- Precizăm că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, este într-o permanentă legătură cu autoritățile responsabile de domeniul turismului din Europa și nu numai, în vederea monitorizării situației.
Comentarii articol (8)