Departament: Managementul Calității (QA/QC)
Care sunt criteriile de control ale ANPC pentru produsele alimentare cu indicație geografică protejată
Acest departament se ocupă cu asigurarea că produsele sunt de bună calitate, corespund descrierilor și își păstrează proprietățile (gust, miros, aspect) pe toată durata de depozitare și valabilitate.
Conformitatea produselor alimentare cu indicații geografice protejate (IGP) și a celor cu denumiri de origine protejate (DOP) este supusă controalelor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Conform fișei de control publicate de instituție pe pagina sa de internet, producția, importul, distribuția și comercializarea unor astfel de produse trebuie să îndeplinească rigori specifice, neconformarea comercianților putându-se solda cu amenzi aferente fiecărei abateri constatate. Citește articolul
Ce verifică ANPC la comercianții de rechizite, mobilier și alte produse nealimentare
Acest departament este responsabil să se asigure că produsele fabricate sau vândute de companie sunt de bună calitate și sigure pentru consumatori, respectând toate cerințele legale.
Chiar și pentru bunurile nealimentare fără reglementări individualizate, operatorii economici trebuie să respecte legislația privind calitatea produselor și informarea corectă a consumatorilor. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) monitorizează conformitatea acestora prin inspecții bazate pe o fișă de control care a fost făcută publică de instituție. În caz de neconformitate, comerciantul riscă amenzi cumulative cu valori cuprinse între 1.000 - 30.000 lei, iar controalele pot viza și alte aspecte legislative. Citește articolul
Date pe înțelesul tuturor
Week of skills Job-uri verzi (și cai verzi pe pereți) în viitorul României
Menționarea faptului că prețul cel mai mic în achiziții duce la o lipsă a calității indică o problemă în standardele și controlul calității proiectelor.
Tranziția verde în România se confruntă cu provocări semnificative, însă azi ne vom opri asupra ocupațiilor care au legătură cu mediul, asupra competențelor verzi și unui plan măreț care pare irealizabil. Deși România produce 35,2% din energia sa din surse regenerabile și emite doar 0,19% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global, numărul locurilor de muncă în domeniile ce au legătură cu mediul a scăzut drastic, de la 217.000 în 2013 la 137.000 în prezent. În contrast, alte țări europene, cum ar fi Bulgaria, au văzut o creștere a locurilor de muncă legate de mediu. Deși România are un plan ambițios pentru crearea a 100.000 de locuri de muncă verzi, problemele administrative și financiare, inclusiv pierderi de fonduri și achiziții publice ineficiente, pun în pericol implementarea acestuia. În plus, statul trebuie să îmbunătățească colectarea impozitelor și să colaboreze cu asociațiile pentru a pregăti forța de muncă pentru viitor, astfel încât să evite repetarea greșelilor din trecut. Citește articolul
Date pe înțelesul tuturor
Week of skills Nimeni nu investește în formarea profesională în România
Calitatea produselor și serviciilor unei companii este direct influențată de nivelul de pregătire și competențele personalului, iar acest articol analizează exact aceste aspecte legate de forța de muncă.
Statul, dar și companiile cheltuie modic pe cursuri pentru angajați, iar foarte puțini români se preocupă de învățarea pe tot parcursul vieții ori sunt conștienți de importanța ei. Deși strategii pentru încurajarea învățării pe termen lung sunt elaborate, implementarea acestora rămâne o provocare. Citește articolul
Noi norme europene pentru a îmbunătăți protecția desenelor și modelelor industriale au fost adoptate de curând
Prin liberalizarea pieței pieselor de schimb, apare nevoia de a verifica și asigura calitatea pieselor care nu sunt originale, pentru a menține standardele de performanță și siguranță ale produselor reparate.
Consiliul Uniunii Europene (UE) a adoptat recent două acte legislative esențiale în domeniul protecției desenelor și modelelor, actualizând astfel legislația existentă. Aceste modificări vizează îmbunătățirea protecției desenelor și modelelor industriale în contextul digitalizării și al imprimării 3D. Directiva revizuită și regulamentul european modificat facilitează înregistrarea desenelor și modelelor, simplificând procedurile pentru utilizatorii din întreaga Uniune. Citește articolul
Inițiativă legislativă pentru alinierea profesiilor montane la standardele europene
Această reglementare impune standarde de pregătire și de exercitare a profesiei, ceea ce este important pentru departamentul de calitate care se asigură că serviciile oferite respectă normele.
O propunere legislativă pentru reglementarea profesiilor montane din România fost recent depusă spre dezbatere la Senat. Măsura are ca scop crearea unui cadru legal pentru formarea profesioniștilor din acest domeniu, incluzând reglementarea unor aspecte ca definirea mediului specific în care se exercită profesiile respective, modul de formare profesională, autorizarea și exercitarea profesiei, precum și mecanismele de avizare, verificare și control. În plus, propunerea abordează aspecte legate de recunoașterea și echivalarea calificărilor în domeniu, obținute în alte țări. Citește articolul
Produse chimice: Noi reglementări referitoare la etichetare, ambalare si clasificare vor intra în vigoare la nivel european
Departamentul de Calitate este direct vizat de obiectivul noii reglementări de a spori calitatea etichetelor, atât fizice, cât și digitale, pentru a asigura claritatea informațiilor pentru consumatori și conformitatea produselor.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă regulă privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice (CLP), actualizând legislația UE în această materie, care data încă din anul 2008. Noua reglementare clarifică regulile privind etichetarea substanțelor chimice și le adaptează la diferite forme de comerț, cum ar fi comerțul online sau vânzările vrac. De asemenea, documentul promovează circularitatea produselor chimice, face etichetarea (inclusiv cea digitală) mai clară și mai ușor de citit, în încercarea de a asigura un nivel mai ridicat de protecție al consumatorilor împotriva pericolelor reprezentate de astfel de substanțe. Citește articolul
Etichetarea produselor alimentare
În lipsa adoptării unei denumiri legale, nu se poate interzice utilizarea unor termeni asociați în mod tradițional cu produsele de origine animală pentru a desemna un produs vegetal, conform CJUE
O parte din munca acestui departament este să se asigure că informațiile despre produse sunt corecte și clare pentru consumatori, inclusiv denumirile, pentru a respecta standardele de calitate și regulile.
Printr-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se stabilește că statele membre nu pot interzice în mod general și abstract utilizarea denumirilor din industria cărnii, mezelurilor și a peștelui pentru a descrie, comercializa sau promova alimentele pe bază de proteine vegetale, chiar dacă acestea înlocuiesc în totalitate proteinele de origine animală. Cu toate acestea, statele membre pot sancționa utilizarea unor astfel de denumiri dacă, în practică, acestea induc în eroare consumatorul, iar producătorii trebuie să furnizeze informații clare cu privire la înlocuirea ingredientelor. CJUE a concluzionat că armonizarea expresă a legislației UE privind etichetarea alimentelor acoperă și situația în care compoziția alimentelor se schimbă complet. Aceasta înseamnă că statele membre nu pot adopta măsuri naționale care să reglementeze sau să interzică utilizarea unor astfel de denumiri, în afara cadrului stabilit de legislația UE. Citește articolul
UPDATE Strategia Națională a României pentru Dezvoltarea Turismului 2025-2035, oficializată. Câteva idei importante de reținut
Acest departament este interesat de îmbunătățirea calității serviciilor turistice și de noile standarde de clasificare propuse pentru unitățile din domeniu, inclusiv pentru cele mici și cele mari.
Strategia Națională a României pentru Dezvoltarea Turismului în următorii zece ani, al cărei proiect a fost pus la finele lui februarie în dezbatere la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial și include o serie de planuri guvernamentale și inițiative menite să sprijine și să dezvolte sectorul turistic. Strategia identifică nevoia de a spori calitatea și accesibilitatea zonelor turistice, încurajând inovarea în sectorul privat și îmbunătățirea experiențelor turistice. De asemenea, se pun accent pe digitalizare, marketing țintit și adaptarea la schimbările climatice. Citește articolul
Date pe înțelesul tuturor
Achizițiile publice, între responsabilitate socială și austeritate fiscală. De ce paradigma atribuirii doar pe baza criteriului prețului cel mai mic trebuie să dispară
Articolul subliniază cum alegerea prețului cel mai mic în achiziții poate duce la compromiterea calității lucrărilor, un aspect crucial pentru departamentul responsabil cu standardele de calitate.
În România, 86% din achizițiile publice sunt atribuite doar pe criteriul prețului cel mai mic. Între timp, la nivel european se discută nevoia schimbării regulilor achizițiilor publice pentru a încuraja crearea de locuri de muncă adecvate. Recent, sindicatele europene au protestat la Bruxelles susținând că proiectele publice ar trebui să favorizeze firmele care respectă niște standarde minime în ceea ce privește forța de muncă și asigură locuri de muncă de calitate. Citește articolul










