Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Deși e foarte posibil ca tichetele de masă să rămână avantajul preferat atât de angajați, cât și de angajatori, e bine de știut că de anul acesta angajatorii mai au la dispoziție încă o variantă, destul de bună din punct de vedere fiscal, pentru a oferi angajaților o sumă de bani ca să acopere cheltuielile cu masa în zilele lucrate: suportarea contravalorii hranei la locul de muncă. Atât tichetele, cât și acest beneficiu secundar au tratamente fiscale preferențiale, dar diferite, iar plafonul pentru prima parte a acestui an este, în ambele cazuri, de 30 de lei pe zi. Citește articolul
Măsura suprataxării contractelor part-time aflate sub nivelul minimului pe economie continuă și în acest an, cu o particularitate la calcule însă, față cum se aplica măsura anul precedent. Alături de suprataxare, care nu vizează oricum toate contractele cu normă parțială, e bine de știut că tratamentul de care beneficiază acești angajați trebuie să fie destul de similar cu cel de care beneficiază cei cu normă întreagă, cu unele excepții. Citește articolul
Facilitățile fiscale pentru educația timpurie rămân suspendate și în 2023, după cum reiese dintr-o OUG oficializată vineri. Acestea au apărut în 2020 și s-au aplicat pentru scurt timp înainte ca Guvernul să le suspende. Citește articolul
Începând din ianuarie 2023, angajatorii vor avea o alternativă pentru acordarea clasicelor tichete de masă, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022. Este vorba de asigurarea mâncării la locul de muncă, un beneficiu pentru care nu se vor datora taxe salariale, dacă firmele care îl acordă respectă o serie de condiții. Citește articolul
Printre regulile de acordare a voucherelor de vacanță există și ideea de acordare a acestora proporțional cu durata contractului de muncă într-un an calendaristic. Ca atare, se poate ajunge la situația când un angajat să restituie o anumită sumă drept contravaloare a voucherelor necuvenite și pe care acesta le-a folosit în anul respectiv. Citește articolul
Angajații au dreptul să lucreze la mai mulți angajatori, dar nu au dreptul să primească anumite avantaje și colo, și colo. Exemplul cel mai bun: tichetele de masă. Dacă angajatul, chiar cu bună-știință, declară și la un angajator, și la altul că are funcția de bază acolo, primind astfel din două părți tichete de masă, se expune la două tipuri de riscuri. Citește articolul
Tichetul de creșă va avea o valoare de 570 de lei, începând cu luna octombrie 2022, potrivit unui ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) publicat miercuri în Monitorul oficial, ceea ce reprezintă o creștere cu 50 lei față de cuantumul din prezent. Citește articolul
Un angajator se gândește să includă în regulamentul intern acordarea unor bonusuri, tichete sau altor sume de bani pentru unii angajați. De pildă, bonusuri pentru cei care nu-și iau zile libere sau nu au nevoie de concediu medical, deși angajații au dreptul și la una, și la cealaltă. Care ar putea fi problema aici? Una, că, de principiu, orice elemente constitutive ale salariului nu pot fi acordate arbitrar de angajator, consultarea angajaților trebuind să aibă loc, iar, a doua problemă, că putem vorbi de situații de discriminare. Citește articolul
Valoarea tichetelor culturale a fost majorată la 190 lei/lună și la 380 lei pentru cele acordate ocazional, potrivit unui ordin oficializat astăzi. Creșterea reprezintă 30 de lei în plus pentru cele acordate per eveniment și 20 lei pentru cele lunare. Citește articolul
Angajatorul care acordă tichete de masă salariaților săi are un singur criteriu pe bază căruia poate refuza să plătească anumitor lucrători aceste bilete de valoare, respectiv celor care nu au funcția de bază în cadrul firmei. Altminteri, indiferent de norma de lucru a salariaților, toți cei care au funcția de bază la respectivul angajator trebuie să primească aceeași sumă aferentă tichetelor de masă pentru fiecare zi de muncă. Citește articolul