Propunerea legislativă pentru modificarea art. 22 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în constructii şi pentru completarea Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996 a fost adoptată luni la Senat și reprezintă, fără îndoială, un răspuns la reportajul Recorder de toamna trecută privind „Schema Nordis”. Totodată, merită spus că acesta este, probabil, primul demers legislativ din Parlamentul României din ultimii ani care vizează protejarea cumpărătorilor în contextul achizițiilor de locuințe noi de la dezvoltatorii imobiliari. Rămâne de văzut dacă va fi adoptat însă și care va fi forma finală pe care Camera Deputaților va da votul final. Important de menționat e și că inițiatorii au cerut o procedură de urgență pentru adoptarea acestei propuneri.
Concret, documentul modifică art. 22 din Legea 10/1995, respectiv adaugă un paragraf care stabilește că:
"(6) Sumele achitate de cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/ promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare - cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă și pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare.
Procentul maxim din prețul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcție de stadiul construcţiei după cum urmează: 15% la încheierea promisiunii de vânzare/ promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, 25% la finalizarea structurii de rezistenţă, 25% la finalizarea lucrărilor de instalații."
Dacă vor utiliza sumele achitate de cumpărători ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/ promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în alte scopuri decât pentru dezvoltarea imobiliară, dezvoltatorii vor risca amenzi de 1% din cifra de afaceri.
Inițiatorii acestei propuneri vorbesc de lipsa de protecție a consumatorilor în sensul riscului ca dezvoltatorii să nu își respecte obligațiile contractuale, ceea ce poate duce la pierderi financiare pentru cumpărători, cum se întâmplă, de altfel, nu doar în privința marilor dezvoltatori imobiliari. Practicile comerciale actuale nu sunt suficient de transparente, ceea ce face dificilă pentru cumpărători evaluarea riscurilor, arată parlamentarii care semnează propunerea.
Atenție! Prevederile propunerii legislative NU sunt încă aplicabile. Aceasta trebuie să fie dezbătută și supusă la vot în Camera Deputaților, trebuie să fie apoi promulgată de președintele statului, legea urmând să intre în vigoare în trei zile de la publicarea. Important de menționat: aceasta se va aplica doar pentru viitor.
Comentarii articol (0)