Salariat versus angajator: drepturile si obligatiile conferite de legislatia muncii
26 Martie 2012
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca. Totusi, exista anumite drepturi ale salariatului, recunoscute prin lege, la care acesta nu poate renunta. De cealalta parte, si angajatorul are la randul sau drepturi, stipulate expres in legislatia muncii, asa cum ii revin si anumite obligatii.
www.avocatnet.ro/content/art...
Termenul de contestare a deciziei de concediere: 30 sau 45 de zile?
12 Martie 2012
[...] termenul in care decizia de concediere poate fi contestata este de 45 de zile calendaristice, acesta fiind stipulat si in favoarea salariatilor. [...]termenul de contestare a deciziei de concediere disciplinara este de 30 de zile calendaristice.
Mai mult:
www.avocatnet.ro/content/art...
Cand se poate suspenda un contract de munca?
28 Februarie 2012
Suspendarea CIM este reglementata de capitolul IV din Codul Muncii, care stabileste ca, prin acordul partilor, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
In ceea ce priveste suspendarea unilaterala a contractului de munca, aceasta poate fi facuta atat de salariat, cat si de angajator, insa numai in anumite situatii indicate de Codul Muncii.
Continuare:
www.avocatnet.ro/content/art...
Cand se poate incheia un contract de munca pe perioada determinata
6 Martie 2012
www.avocatnet.ro/content/art...
Concediul de odihna: ce trebuie neaparat sa stii
14 Martie 2012
Durata minima a concediului de odihna anual nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, insa trebuie sa retineti ca se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
In plus, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar. Acesta se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, insa nu poate fi mai mic de 3 zile lucratoare.
Mai mult:
www.avocatnet.ro/content/art...
Cinci motive pentru care companiile resping candidatii prea bine pregatiti
10 Martie 2012
Pare neobisnuit, insa exista companii care selecteaza doar candidatii care au exact nivelul de competenta solicitat. Altfel spus, nu trebuie sa ai mai multa experienta si nu trebuie sa fii mai bun decat ti se cere.
www.avocatnet.ro/content/art...