Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Reducerea risipei alimentare este un obiectiv major de sustenabilitate și responsabilitate socială, contribuind la imaginea pozitivă a companiei și la îndeplinirea obiectivelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
Legea nr. 217/2016 impune operatorilor din sectorul agroalimentar să adopte măsuri de prevenire a risipei alimentare înainte de a neutraliza deșeurile generate. Dacă procedează la donarea alimentelor, ea nu poate fi făcută în orice condiții și oricui, iar alimentele nu pot fi transferate și apoi revândute către populație decât într-o singură situație. De asemenea, produsele agroalimentare care sunt încă bune pentru consumul uman nu pot fi declarate improprii și supuse măsurilor anti-risipă, iar vânzarea la preț redus a produselor aproape de termen nu ar trebui legată de diverse programe de fidelizare. Citește articolul
Acest departament este interesat de felul în care compania contribuie la sănătatea publică și la respectarea legilor care vizează reducerea consumului de produse dăunătoare, mai ales în rândul tinerilor.
Pentru a reduce expunerea copiilor și tinerilor la produsele de tutun, Parlamentul a stabilit recent interzicerea vânzării prin automate și către cei ce nu au încă 18 ani a țigaretelor electronice (care pot avea sau nu nicotină), flacoanelor de reumplere pentru țigarete ori dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. Legea ce conține aceste măsuri a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Citește articolul
Acest departament este interesat de inițiativele sociale și educaționale, mai ales cele legate de incluziunea și sprijinul copiilor cu nevoi speciale sau cu abilități deosebite, pentru a-și alinia strategiile de responsabilitate socială.
Copiii capabili de performanță școlară înaltă, ce au cerințe educaționale speciale (CES), vor putea învăța în grupe speciale, în baza unei programe care să răspundă nevoilor acestora, potrivit unui proiect legislativ aflat, de puțină vreme, în dezbaterea deputaților. Citește articolul
Acest departament se ocupă de modul în care compania contribuie la bunăstarea societății și la sustenabilitate. Înțelegerea programelor de ajutor social guvernamentale pentru persoanele vulnerabile îi ajută să își alinieze propriile inițiative sociale sau să identifice nevoi.
Senatul va dezbate propunerea de modificare a Legii 226/2021, care stabilește măsurile de protecție socială destinate consumatorilor vulnerabili. Schimbarea va consta în aceea că, în loc să primească lunar aceste ajutoare, pe tot parcursul anului, beneficiarii acestui ajutor vor primi întreaga sumă, cumulat, la începutul iernii. Citește articolul
Integritatea și comportamentul etic sunt esențiale pentru reputația companiei și pentru modul în care este percepută de societate și parteneri, aspecte de care se ocupă acest departament.
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform unui sondaj realizat de Asociația Examinatorilor de Fraudă Certificați (ACFE), 42% din cazurile dovedite de fraudă au fost descoperite cu ajutorul sistemelor interne de raportare din cadrul organizațiilor, ceea ce evidențiază rolul-cheie pe care îl au angajații în detectarea fraudelor, precum și importanța oferirii unei pregătiri adecvate a acestora prin intermediul programelor de formare și awareness. Citește articolul
Risipa alimentară este o problemă majoră de mediu și socială, iar acest departament va folosi noile obligații pentru a îmbunătăți imaginea companiei și a contribui la sustenabilitate, ca parte a strategiei de responsabilitate socială.
Modificări recente la legislația privind diminuarea risipei alimentare a transformat măsurile facultative de reducere a risipei în obligatorii pentru operatorii economici din sectorul alimentar. Legea nr. 217/2016 impune implementarea unui set minim de măsuri pentru reducerea risipei, indiferent de dimensiunea companiei, dar mai stabilește și obligații referitoare la informarea și responsabilizarea personalului, educarea consumatorilor cu privire la consumul responsabil, oferirea opțiunii de a lua mâncarea rămasă la pachet în sectorul ospitalității și elaborarea și raportarea anuală a planurilor de diminuare a risipei alimentare. Citește articolul
Articolul vorbește despre dezvoltarea strategiilor de sustenabilitate (ESG), reducerea emisiilor și raportarea despre impactul asupra mediului conform noilor standarde (CSRD, ESRS). Acest departament este în centrul acestor inițiative și responsabilități.
Eforturile de decarbonizare ale Uniunii Europene s-au intensificat semnificativ în ultima perioadă, iar instrumentele pachetului legislativ „Fit for 55”, respectiv reforma EU ETS și noul regulament privind Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM), au devenit principalele motoare care vor acționa în direcția creșterii taxării carbonului, impunând astfel costuri suplimentare companiilor în funcție de emisiile de carbon. Citește articolul
Reducerea risipei alimentare este un obiectiv cheie pentru acest departament, contribuind la imaginea companiei ca fiind responsabilă și la raportările non-financiare privind sustenabilitatea.
Legea privind diminuarea risipei alimentare impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei, inclusiv adoptarea unor măsuri conform ierarhiei stabilite de lege. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte autorităților rapoarte anuale cu planurile de diminuare a risipei, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute. La nivel sancționatoriu, legea prevede câteva amenzi substanțiale, dar și o diferențiere importantă între întreprinderile mai mici și cele mari. Citește articolul
Conceptul central de 'sustenabilitate umană' și eforturile companiilor de a crea un mediu de lucru durabil, care se concentrează pe sănătate, bunăstare și sentimentul de apartenență, se aliniază perfect cu pilonul social al responsabilității corporative și criteriile ESG.
Potrivit studiului Deloitte Global Human Capital Trends 2024, creșterea nivelului de stres la locul de muncă este principală preocupare pentru peste jumătate dintre angajați la nivel mondial, urmată de avansul tehnologic și de impactul schimbărilor digitale asupra locurilor de muncă. Conceptul de sustenabilitate umană, care vizează crearea unui mediu de lucru durabil din punct de vedere al capitalului uman, este introdus, arătând că doar 46% dintre respondenți iau măsuri concrete în acest sens. Studiul subliniază importanța adaptării organizațiilor la noile tehnologii și la nevoile angajaților, evidențiind diferențele de percepție între lideri și angajați. Integrarea imaginativă a tehnologiei și a oamenilor este crucială pentru succesul organizațiilor, iar evoluția resurselor umane către o abordare interdepartamentală este considerată esențială în contextul actual al pieței muncii. Citește articolul
Acest departament este interesat pentru că grija față de sănătatea angajaților, în special în medii de lucru dificile, arată cât de responsabilă este compania față de oameni și față de societate, conform standardelor de sustenabilitate.
Într-un context în care sănătatea și siguranța la locul de muncă sunt prioritare este esențial pentru angajați și angajatori să înțeleagă conceptul de alimentație de protecție și să facă distincția între acesta și facilitățile de masă, cum ar fi tichetele de masă. Articolul de față își propune să ofere o analiză detaliată a normelor naționale și europene referitoare la alimentația de protecție. De la reglementările legislative la interpretările și aplicațiile practice, vom explora în profunzime ce înseamnă alimentația de protecție și cum poate fi implementată într-un mod eficient pentru a asigura sănătatea și bunăstarea angajaților la locul de muncă. Citește articolul